2017. október 4., szerda

[KATALIST] Megújult az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapja (www.ek.szte.hu)

Kedves Kollégák!

Örömmel adjuk hírül, hogy megújult az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapja, így ne érjen senkit váratlanul, ha honlapunkra látogatva egy az eddigiektől merőben eltérő, új oldal fogadja.

Vadonatúj honlapunk elkészítése a nyár folyamán zajlott, amelyet természetesen alapos előkészítő munka előzött meg. Ennek során alaposan áttekintettük a nemzetközi gyakorlatot arra vonatkozóan, hogyan is néz ki egy modern könyvtári weboldal. Továbbá mik azok az elvárások, amelyeket a felhasználók jelenleg támasztanak egy könyvtár honlapjával szemben.

Egyik ilyen pont volt a listán, hogy az internetes oldalak minden eszközön (mobiltelefontól az okostévéig, ~300 pixeltől ~4000 pixel szélességig) kényelmesen használhatóak legyenek. Erre az óriási kihívásra a webszerkesztői szakma a reszponzív megoldások kidolgozásával válaszolt. Munkánk során fokozottan igyekeztünk megfelelni ennek a fontos szempontnak.

Az oldal készítése során magunknak is egyfajta szemléletváltáson kellett átesnünk, mert az elmúlt évek felhasználói elégedettségmérései során azt tapasztaltuk, hogy olvasóink egy egyszerűbb, könnyebben áttekinthető honlapon keresztül szeretnék igénybe venni szolgáltatásainkat. Reméljük, hogy sikerült teljesíteni ezeket az igényeket.

Mindezek mellett meg kell említenünk, hogy az új honlapunk debütálását néhány héttel megelőzte katalógusunk megújulása, amely olyan új funkciókkal gazdagodott, mint a minden beiratkozott olvasónk által igénybe vehető online raktári kérés, melynek keretében már otthonról, előre ki lehet kérni raktárainkból a könyveket, vagy a megújult, katalógusba költözött online hosszabbítás és mit kölcsönöztem funkciók.

Nézzék meg és használják tehát új honlapunkat (http://www.ek.szte.hu) és megújult katalógusunkat (http://qulto.bibl.u-szeged.hu). Észrevételt, kritikát, javítást, de dicséretet is szívesen fogadunk! :-)

Régi url címeink (bibl.u-szeged.hu és rengeteg e mögött található tartalom) átirányításán jelenleg is dolgozunk, azonban a DNS szerverek és a Google index frissülése időt vesznek igénybe, így bizonyos tartalmaink elérése kapcsán előfordulhatnak anomáliák, ezek miatt türelmet és megértést kérünk.

Üdvözlettel:

Nagy Gyula
mb. főigazgató-helyettes|deputy director
SZTE Klebelsberg Könyvtár|University of Szeged, Klebelsberg Library
H-6722 Szeged, Ady tér 10.
Tel: +36(62)546-661, +36(70)439-9228