2017. május 4., csütörtök

Re: [KATALIST] Filmajánló: Én, Daniel Blake K I T -- Könyvtár - Információ - Társadalom - 2017. máj. 3. (18. szám)

>K I T -- Könyvtár - Információ - Társadalom - 2017. máj. 3. (18. szám)
>Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára
>Szemlék, hírek, kommentárok
...

>Filmajánló: Én, Daniel Blake

>- Mennyiben tudunk és akarunk az olyan embereken segíteni, akiknek digitális készségei kezdetlegesek, és akik számára a rájuk figyelő könyvtári tájékoztató rendszer akár szó szerint életbevágóan fontos is lehet; sokkal fontosabb, mint a társadalom valamivel szerencsésebb tagjai számára? (MG)
>- Az 59 éves Daniel Blake egész életében szorgalmasan dolgozott, asztalosként fizikai munkából élt. Egy szívroham miatt életében először tétlenségre ítélték, így a rehabilitációs idő alatt szociális segélyért kell folyamodnia. A brit egészségügy adminisztratív útvesztőjében bolyongva összebarátkozik egy hasonló szituációban lévő, kétgyerekes, egyedülálló anyukával, aki a szociális rendszer személytelen és kafkai útvesztőjében hasonlóan reménytelenül próbálja megtalálni a kiutat. Állása nincsen és egy szociális lakásban él két gyermekével, akiknek iskolába kell járniuk, ám ehhez ruhára és ételre van szükségük. A rendszer egyikükkel sem kegyes, és a bürokrácia lassan kezdi felőrölni az idegeiket, Daniel azonban nem adja fel, bármi áron segíteni akar.
Forrás: Port.hu, 2017. május 03. • Továbbküldöm a hírt
Címkék: használó, speciális igényű | használó, idős | használó (szegény) | információs írástudás |
vissza
...
>IMPRESSZUM

>A szerkesztők szívesen olvassák és megfontolják az Ön véleményét:

>- Habók Lilla
>- Nagy Marianna nagymarcsi@yahoo.com
>- W. Kovács Ágnes wildgica@gmail.com
>- Mikulás Gábor (információs és pr-tanácsadó) mikulasg@gmconsulting.hu
>A szerkesztők a nem saját írású cikkek tartalmáért nem vállalnak felelősséget,
>mindazonáltal törekednek a források gondos válogatására.
>Kiadja: GM Info Consulting Kft. http://www.gmconsulting.hu
>HU ISSN 1789-1817

Kedves Mozibarátok!

      A fenti film tényleg rokonszenves, nagyon profi, és Arany Pálmát is kapott. Nekem azonban enyhén túlzónak, túlrajzoltnak és kicsit hatásvadásznak tűnt (pl. ügyfélszolgálati munkatársak, biztonsági őrök, szegény gyerekek ábrázolásában). A rendezőnek, Ken Loachnak voltak számomra még emlékezetesebb filmjei pl. a gyerekkorban látott "Kes"-től a bevándorló témájú "Ae Fond Kiss"-ig.

     Szintén ajánlanék egy filmet, mely nem kifejezetten könyvtári témájú, de kis fantáziával könyvtári környezetbe is átvihető.
A Dardenne-fivérek "Két nap, egy éjszaka" (Deux jours, une nuit) című filmje számomra a munkavállalói szolidaritásról, érdekvédelemről, a tulajdonosi machinációkról szólt. Egy sztár alakítja benne a belga munkásnőt, és elég meggyőzően. Sajnos a pesti mozik csak néhány hétig vetítették. Középiskolai filmklubokba is ajánlanám megvitatásra, ha egyáltalán léteznek még ilyenek.

(NpL)