2017. május 17., szerda

[KATALIST] Meghívó - 2017.05.25. - "AKKOR AZOK JÖNNEK ÉS ÁRTANAK!" : ÜNNEPEK ÉS ŐSÖK KÍNÁBAN című előadás

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár

szeretettel vár minden kedves érdeklődőt

2017. május 25-én, csütörtökön 18 órára az

„AKKOR AZOK JÖNNEK ÉS ÁRTANAK!” : ÜNNEPEK ÉS ŐSÖK KÍNÁBAN

című előadásra

Előadó: Sárközi Ildikó Gyöngyvér (PhD) (PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport) 

Az előadás témája:

Kínában az ünnepek két nagy csoportra oszthatók: állami ünnepekre és hagyományos, a holdnaptárhoz köthető ünnepekre. Sárközi Ildikó Gyöngyvér előadásában ez utóbbiakon keresztül mutatja be Kína ezerarcú világát és azt az ősi hitet, ami évszázadok, évezredek óta áthatja ezeket az ünnepeket: az ősök tiszteletét.

Az előadóról:

Sárközi Ildikó Gyöngyvér felsőfokú tanulmányait 2001-ben kezdte meg a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán. Itt előbb filozófiát, majd 2002-től klasszikus- és modern kínai nyelvet hallgatott. Főiskolai hallgatóként a 2005-2006-os tanévet az akkori Pekingi Nyelvi és Kulturális Egyetemen töltötte. A főiskola elvégzése után egyetemi tanulmányait – továbbra is kínai szakirányon – a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán folytatta; egyetemi diplomáját 2009-ben vette át. 

Doktori (PhD) tanulmányait ugyanebben az évben kezdte meg a Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskola Néprajz-és Kulturális Antropológia Tudományok Program keretében. 2010 és 2014 között közel három éven keresztül folytatott terepmunkát a Kínai Népköztársaság öt tartományában. Vendégkutatóként olyan kínai intézményekben dolgozott, mint a Xinjiangi Tanárképző Egyetem Történeti és Etnológiai Intézet Szociál- és Kulturális Antropológia Kutatóintézete vagy a Daliani Nemzetiségi Intézet Északkeleti Nemzeti Kisebbségek Történeti és Kulturális Kutatóközpontja. 

Doktori értekezését 2016-ban védte meg. Fő kutatási területe a kínai etnopolitika, illetve a történetírás és az identitásformálás összefonódásának kérdése. Kiemelten a kínai sibe nemzeti kisebbség kutatásával foglalkozik. 

Helyszín:

Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvényterem

1056 Budapest, Molnár utca 11.

További információ: www.oik.hu 

Üdvözlettel:

Zupán Veronika

kulturális menedzser

Országos Idegennyelvű Könyvtár

1056 Bp., Molnár utca 11.

Tel.: +36 1 318 3688/401

www.oik.hu