2015. március 27., péntek

Re: [KATALIST] (nincs tárgy)

Kedves Listaolvasók!

 

Érdemes azon elgondolkodni, hogy az egyébként jó közmunkás megoldásnak milyen vadhajtásai lehetnek. Van olyan közmunkás, aki szakmunkát végez képzettségének megfelelően, és hosszú ideje mégsem veszik fel munkaerőnek, holott 8 órában dolgozik. Emiatt új állást nem tud keresni, viszont a többi szakmunkát végző munkatárs bérét alacsonyan lehet tartani, hiszen a közmunkás azonos tevékenységet végez, vagy nagyban hasonlót..

 

Ezért úgy gondolom, hogy minden olyan elővigyázatosság, amely elkerülhetővé teszi ezt, az indokolt lehet.

Mégis Lencsés Ákos kérdése is indokolt, hiszen a könyvtáros közmunkás legjobb munkát a saját szakmájában tudna nyújtani. Nem lehet megoldás az, hogy nem 8 órában dolgozik, hanem annyi órában, amely a képzettségének megfelelő munkabérrel fedezhető lenne?

Üdvözlettel:

Horváth Zoltánné

könyvtáros informatikus

 

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Lencsés Ákos
Sent: Thursday, March 26, 2015 3:00 PM
To: 'katalist@listserv.niif.hu'
Subject: Re: [KATALIST] (nincs tárgy)

 

Kedves Mátyás!

 

Arról van szó, hogy önkéntesekkel és/vagy közösségi szolgálatosokkal nem lehet végeztetni olyan feladatot, ami a munkatársak kötelessége. Tehát egy kórházban az önkéntes nem végezhet orvosi tevékenységet akkor sem, ha amúgy végzettsége volna hozzá. Hasonlóan nem végezheti a könyvtárban a kölcsönzési feladatokat, akkor se, ha gyakorlata és végzettsége volna hozzá. (Ez amúgy védheti a munkatársakat is, hogy ne lehessen őket kiszervezni „ingyen munkaerőre”.)

 

De nem értem azt, hogy miért ne tehetnék be a lábukat ettől még önkéntesek vagy közösségi szolgálatosok a könyvtárba? Segíthetnek az idősebb olvasóknak informatikai dolgokban, olvashatnak mesét a gyerekeknek, szervezhetnek kiállítást és millió más olyan feladatot végezhetnek, ami ilyen-olyan okból nem fér bele a rendes munkatársak munkakörébe. És a szabályok szellemét és betűjét betartva szerintem akár digitalizálhatnak olyan állományrészeket, amire nincs kapacitás és nem szerepel egyik munkatárs kötelező feladatai között sem.

 

Üdvözlettel,

 

Lencsés Ákos

KSH Könyvtár

 

 


From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Péter Mátyás Eötvös
Sent: Thursday, March 26, 2015 2:37 PM
To: Győri Krisztina
Cc: katalist@listserv.niif.hu
Subject: Re: [KATALIST] (nincs tárgy)

 

Kedves Krisztina, Tisztelt Listaolvasók!

Egy közgyűjteményben, vagy egyéb ilyen intézményben, ahol le kell dolgozni ezt az 50 órát, kicsit bajosnak érzem az alábbi kritérium betart(at)ását:

"A jogszabály szempontjából problémás lehet az, hogy „A közösségi szolgálat az intézményben meghatározott munkaköri feladatok ellátására nem irányulhat.” (Egyébként az önkéntességhez hasonlóan.) Tehát, ha a munkatársak munkaköri leírásában szerepel a könyvek visszaosztása, akkor nem bízhatjuk közösségi szolgálatos diákokra."

Általában minden munkafolyamatot valakinek el kell végeznie, egyben mindenki felelős valamilyen részterületért, és azt tartalmazza is a munkaköri leírása, így áll össze az intézmény egésze.

Ha szigorúan vesszük ezt a jogszabályi kitételt, önkéntesek nem is tehetnék be a lábukat - maximum látogatóként

Jól értelmezem?

Eötvös P. Mátyás

 

2015. március 26. 12:32 Győri Krisztina írta, <Krisztina.Gyori@ksh.hu>:

Kedves Éva, kedves Kollégák!

 

A közösségi szolgálat „szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló … tevékenység”. Ha jól értem, akkor a célja a diákok társadalmi felelősségvállalása. Persze nincs kimondva, hogy ennek keretében ne végezhetnének babra munkát, sőt! Több intézményben könyveket osztanak vissza, régi állományokat néznek át és dolgoznak fel vagy adatbázist építenek. Ezzel kapcsolatban egyedül az lehet necces, hogy a mentor vajon elősegíti-e azt, hogy a tevékenységük társadalmi hasznát észrevegyék.

 

A jogszabály szempontjából problémás lehet az, hogy „A közösségi szolgálat az intézményben meghatározott munkaköri feladatok ellátására nem irányulhat.” (Egyébként az önkéntességhez hasonlóan.) Tehát, ha a munkatársak munkaköri leírásában szerepel a könyvek visszaosztása, akkor nem bízhatjuk közösségi szolgálatos diákokra.

 

Ezzel együtt úgy érzem, hogy a jogszabály szelleme inkább a közösségi jellegű tevékenységet részesíti előnyben. Persze belátom, hogy a diákok egy része nem alkalmas arra, hogy a könyvtár gyerekprogramjában vagy más rendezvényen segítsen, mert a személyiségéhez és érdeklődéséhez inkább a háttérmunka áll közelebb. Tehát, ha ő is úgy dönt, akkor miért ne végezhetne ilyen jellegű tevékenységet? Mi alapvetően igyekszünk őket a közösségi tevékenység felé terelni (mesedélután, társasjátékklub, kézműves foglalkozás stb.), de ha valaki kifejezetten kéri a „favágó munkát”, akkor azt is biztosítjuk számukra. (Ld. a beszámolót a Könyvtári Levelező/Lapban.)

 

Üdvözlettel:

 

Győri Krisztina és Lencsés Ákos

 


Ez az elektronikus levél (e-mail), és a hozzá kapcsolt fájlok, kizárólag a Címzetteknek szólnak, a bennük foglalt információk bizalmasak lehetnek, melynek titokban maradásához a Központi Statisztikai Hivatalnak jogilag méltányolható érdeke fűződik. Amennyiben nem Ön a Címzettje ennek a levélnek, kérjük, törölje, és értesítse a levél küldőjét.
Az elektronikus levél engedély nélküli módosítása és nyilvánosságra hozatala szigorúan tilos, másolása, terjesztése is csak munkavégzés céljából megengedett. Az elektronikus levél elsősorban információs célokat szolgál. Kétség esetén az elektronikus levél tartalma akkor minősül hivatalos álláspontnak, ha azt a KSH erre felhatalmazott dolgozója (kérésre) cégszerűen aláírva megerősíti.


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist